Wat is een AED?

En hoe kan het levens redden?

AED’s oftewel automatische externe defibrillatoren zijn toestellen die door iedereen kunnen gebruikt worden en die levensreddend kunnen zijn bij een hartaanval. Sommige hartaanvallen worden gekenmerkt door een elektrische chaos in het hart. De beste kans op overleving voor deze mensen is een elektrische schok, toegebracht door een AED. Ieder jaar worden er ongeveer 11.000 Belgen slachtoffer van zo’n hartaanval buiten het ziekenhuis. Hun kans op overleving kan door een AED met 70 procent worden verhoogd in vergelijking met enkel reanimatie.

Belangrijke voorwaarde is dat deze AED zo snel mogelijk bij de patiënt is, best binnen de twee minuten. Zo snel kan een ambulance nooit aanwezig zijn. Het is dus in het belang van iedereen dat er zoveel mogelijk AED’s beschikbaar zijn op publieke plekken. Er zijn ongeveer 10.000 AED’s in België, lijkt veel, maar Nederland heeft er meer dan 80.000!

We hebben dus nog heel wat werk voor de boeg, zeker als je weet dat het plaatsen van de AED op een publieke plek (inclusief de nodige verzekeringen, onderhoud, beschermende wandkast, etc.) ongeveer 5000 euro kost. U kan ons hier altijd bij helpen, klik op ‘steun ons’ en doneer. Eender welk bedrag is een stap in de goede richting voor een volgende AED.

Bekijk hieronder de AED’s die reeds geplaatst werden dankzij MedLec vzw en dankzij uw bijdrage!

Waar kan je een AED vinden?

Hier zijn de apps die we aanraden om een AED te vinden